Ekskurzija-Kobarid,Bovec,Vršič,Kranjska gora

Tuesday, October 17, 2006

Načrt ekskurzije

Časovna razporeditev in razdalje med posameznimi kraji

Najprej smo se z Vrhnike odpravili proti Idriji. Čas vožnje od Vrhnike do Idrije je približno 50 minut, razdalja pa je 45 kilometrov. Nato smo se iz Idrije odpravili proti Tolminu. Čas vožnje od Idrije pa do Tolmina je 20 minut, razdalja pa je 23 kilometrov. Iz Tolmina smo se odpravili proti Kobaridu. Čas vožnje je približno 20 minut, razdalja pa 16 kilometrov. V Kobaridu smo imeli 30 minut časa za malico in smo se nato odpravili proti Bovcu. Razdalja je 21 kilometrov, čas vožnje pa približno 30 minut. Do Vršiča smo imeli še 32 kilometrov in v 40. minutah smo prispeli na vrh. Zadnja postaja je bila Kranjska Gora. Do Kranjske Gore je 12 kilometrov in vozili smo se le 10 minut. V Idriji,Tolminu,Kobaridu,Bovecu,Vršiču in Kranjski Gori smo imeli kratke postanke, kjer smo si ogledali znamenitosti teh krajev, za kar smo porabili okoli 5 ur. Nato smo se iz Kranjske Gore vračali na Vrhniko kjer smo prispeli približno ob 19. uri
Naravne in kulturna dediščina od Kobarida do Vršiča



SLAP KOZJAK

Slap Veliki Kozjak, je visok 15 m. Slap je izdolbel dokaj veliko podzemeljsko dvorano, na katere dnu je slikovit tolmun temnozelene barve. Nižje po toku navzdol je tik pod kamnitim mostom 8 m visok slap Mali Kozjak.


GREGORČIČEV SLAP

Gregorčičev slap je visok 88 metrov in pada v velik kamnit kotel katerega na desni strani zapira melišče. Če pozorno pogledamo na desno stran slapa, lahko ob deževnih dneh opazimo izvire od katerih tisti tik ob tolmunu slapa izgleda, kot da izvira iz žive skale

<a href=


NAPOLEONOV MOST

Levi in desni breg Soče pod Kobaridom, kjer je soteska najožja, je že v davnih časih povezoval most. Že leta 1626 so Benečani podrli stari leseni most. Stari Napoleonov most je bil zgrajen leta 1750. Bil je enoločen, kamnit most. Po njem so kasneje korakale Napoleonove čete proti Predelu. Zato so ga ljudje poimenovali Napoleonov most.

<a href=


SLAP BOKA


Slap Boka je z višino zgornje stopnje106 m in širino 18 m nedvomno najveličastnejši slap v Sloveniji in tudi v Evropi jih ni prav veliko, da bi se kosali z njim. Če prištejemo še 38 m visoko slapišče v katerega pada ,"uradni" del slapa, dobimo po višini najvišji slap v Sloveniji (višina 144 m).

<a href=


KLUŽE


Kluže so od Bovca oddaljene 4 km v smeri proti prelazu Predel. V drugi polovici 15. stoletja je bila nad globokim koritom reke Koritnice zgrajena lesena utrdba, ki naj bi preprečevala turške plenilne pohode na Koroško. Georg Philipp von Gera, bovški glavar je v letih 1613 – 1643 postavil kamnito trdnjavo in v bližini odkril studenec, kar je posadki omogočilo vzdržati tudi daljša obleganja. V steno ob trdnjavi je dal vzidati kamnoseško izredno dodelano kamnito ploščo s svojim grbom in letnico pozidave.

<a href=



IZVIR SOČE


Izvir Soče je eden najlepših kraških izvirov v naših gorah. Vode, ki se zbirajo na območju Jalovca, Travnika in Mojstrovke, vrejo na dan iz jame s podzemnim jezercem ter skozi ozko sotesko, ki se kmalu razširi.

<a href=


KOBARIŠKI MUZEJ


Kobariški muzej je odprl svoja vrata 20. oktobra 1990. Obiskovalcem oriše dogajanje med prvo svetovno vojno na soški fronti ter še posebej izčpno predstavi 12. soško bitko, ki je znana pod imenom "bitka pri Kobaridu". V muzeju je na kratko predstavljena tudi zgodovina Kobariške od prazgodovine do danes. Zaradi svojega nastanka in pripovedne moči zbirke je muzej leta 1992 prejel najvišje slovensko muzejsko priznanje Valvazorjevo nagrado, leto zatem pa še nagrado Sveta Evrope za najboljši evropski muzej v letu 1993. Muzej je odprt vse dni v letu.

<a href=

Še nekaj slik iz Kobariškega muzeja:

<a href=Avstrijski mitraljez

<a href=Čelade
<a href=Avstrijska pištola Stever

<a href=Bojaneti

<a href=Avstrijski revolver Rast&Gasser

www.SlikoMat.com Italjanska defenzivna ročna bomba vrste Besozzi

<a href=Italjanska signalna svetilka

<a href=Boksar

<a href=Italjanski topničarski žepni kompas

<a href=Ključi za topove

<a href=Likalnik

<a href=Italjanski jedilni pribor

<a href=Kovanci

<a href=Medicinske ampule

<a href=Vojaški telefon

Bolni vojaki

1 Comments:

At 8:59 AM, Blogger APARTMA ALBIN said...

Lepo opisano...nekaj podobnega tukaj: http://socawalley.blogspot.com/

 

Post a Comment

<< Home